Наш організм перетравлює за добу певну кількість калорій. Це і є денний рівень метаболізму! Важливо стежити за його значенням, яке змінюється (переважно збільшується) в перебігу дня. Грубо кажучи - нам необхідно знати його верхню межу, перетинати яку не надто рекомендують для тих, хто хоче скинути жирову масу. Тепер перейдемо до елементарної математики та руйнуванню стереотипів. Припустимо, твій організм налаштований на перетравлення за добу Х = 1500 ккал. А ти споживаєш в день Y = 1 700 ккал. Разом, ввечері, коли ти будеш лягати спати, в твоєму організмі Z = Y -Х ккал. Підставляємо наші значення, і виходить Z = 1700ккал - 1500 ккал = 200 ккал. Надлишок в 200 ккал. І так регулярно. Підсумок - організм запасає надлишкові калорії у вигляді жирових відкладень, наприклад, на випадок аварійного режиму (про нього буде написано трохи нижче). З цього робимо дуже глобальний висновок (хай вибачать мене передплатники паблік «40 кілограм»), що худнуть від дефіциту калорій. Тобто, забудь про те, що від хліба, цукру, мучного, жирного товстіють. Це ЧУШЬ! Товстіють від надлишку калорій! Є десяток статей про натуральному бодібілдингу, де хлопці тримають змагальну форму не відмовляючи собі в пончиках чи коханому бургер в маці. Дослідженням такої залежності займається Лайл Макдональд. Можеш почитати на дозвіллі його статті про «flexible diet». Вони всі англомовні. Отже, перед тобою питання: «Чому тоді все фітоняшкі просто плюються, коли ти говориш про гамбургери, тортики і цукерках?». А все тому, що якщо порція 150 грам вареної гречи і 150 грам кури буде близько 300 ккал, що власне, по каллоража має такі ж показники, як і чізбургер або картопля фрі. Але! При цьому, у тебе немає почуття голоду близько 3-4 годин. Говорю з особистого досвіду - після маку завжди хочеться їсти. Або ж відчуття голоду неминуче через годину після маку. Хоча там такі ціни, що навіть і подумати страшно, скільки курки можна б купити на ці гроші. Але це аж ніяк не означає, що ти назавжди забуваєш за свої ласощів. Є спеціальні дні, коли ти влаштовуєш собі так званий «Чит милий». Де ти замінюєш 1 прийом їжі своєї вкусняшки. Так само є ще рефід - дні, але це більше для людей, з качалкою головного мозку. Заведи собі щоденник харчування, і кожен день занось туди всѐ, що ти з'їв (причому без обману, це в першу чергу треба тобі). 2 рази на тиждень ти робиш виміри і заносиш їх у таблицю. 1й завмер основний - це буде наша точка відліку. 2 - й завмер буде проміжний, як би контрольний.

Тобто, якщо ми робимо точку відліку в неділю, то проміжний завмер робитимеш в четвер. За допомогою нього тобі буде ясно, чи варто робити менше каллоража або збільшувати.

Перейдемо до вимірів:

Обсяг стегна
Об'єм талії
Обсяг сідниць
Вага
Обсяг руки
     Вага не є основною величиною. Так як ти можеш не сходити в туалет, випити мало води, випити багато води - вага буде флуктуіровать (коливатися навколо твого основного ваги в діапазоні + -0,5 кг). Пару слів про «супер дієтах на 500 ккал». Це все лажа. Їж правильну їжу. Організм може увійти в аварійний режим і запасатися жирами дуже активно. Зробиш тільки гірше.