Коли ми говоримо про спортивне харчування - відразу на думку спадає бодібілдинг з усіма його супутніми препаратами: добавки для росту м'язової тканини, добавки для спалювання жиру, добавки для підвищення витривалості та добавки для всього іншого. Однак не всі усвідомлюють повної цінності харчових добавок у всіх видах спорту. Особливо це стосується бойових мистецтв. У цих видах спорту для спортивних добавок просто величезне поле можливостей: починаючи від підвищення реакції, закінчуючи збільшенням сили. Однак необхідно додати, що добавки для бойових мистецтв мають свою специфіку і багато в чому відрізняються від добавок для бодібілдингу.

   У практично всіх бойових мистецтвах спортсмени прагнуть до мінімального процентного співвідношення жиру в їх організмі, так як в цих видах спорту існують вагові категорії і більшість спортсменів прагнуть «влізти» в меншу вагову категорію. Якщо ж преференцією спортсмена є велика вагова категорія - то в неї спортсмен буде «влазити» у жодному разі не за рахунок жиру, а за рахунок сухої м'язової маси. Тобто ми бачимо очевидну потребу спортсменів даних видів спорту в добавках, які знижують процентне співвідношення жиру в організмі спортсмена. У бодібілдерів схожі цінності, проте шляхи досягнення цих цінностей різні. Розглянемо деякі добавки, які пропонуються на ринку спортивного харчування саме спортсменам бойових мистецтв.

   У першу чергу це амінокислоти. Вони грають найважливішу роль в організмі людини. З амінокислот складаються всі білки, з яких будується більша частина наших м'язів і органів. По суті білки - це і є амінокислоти. Наш організм використовує амінокислоти для будівництва м'язів, органів, підтримки гормонального фону і так далі. Без амінокислот у принципі неможливий ріст м'язів і приріст м'язової маси. Вони засвоюються дуже швидко і не вимагають на це багато енергії. До основних і найбільш цінним амінокислотам для спортсменів бойових мистецтв є:

  • Цитрулін - відновлює м'язи;
  • Глютамин - відновлює м'язи і поповнює енергетичні запаси під час спарингу;
  • ВСАА - «подавитель» катаболізму і відновники м'язів;
  • Таурин - стимулятор нервової системи.

   По-друге, це відновлювальні комплекси. Відновлювальні комплекси - це суміш всіх необхідних речовин, які вимагає тіло спортсмена після тренування. Дані види спортивних добавок включають в себе всі вище перераховані амінокислоти в оптимальному співвідношенні і не вимагають прийняття їх окремо. Для максимального ефекту приймати відновлювальні комплекси слід до тренування і відразу після неї.

   Немаловажним елементом спортивного харчування для спортсменів змішаних видів спорту є адаптогени. Адаптогени - це вид спортивного харчування, який має у своїй основі тільки елементи рослинного походження, які в своєму поєднанні значно покращують концентрацію, збільшують тонус організму в цілому і витривалість під час тренувань або бою. Також практично не мають побічних ефектів, що робить їх безпечними для застосування всім особами. Виключенням є індивідуальна непереносимість компонентів і захворювання серцево-судинної системи. Основними видами адаптогенів є:

  • Женьшень
  • Родіола (детальніше дивіться у відповідному розділі)
  • Лимонник китайський
  • Елеутерокок

   Також спортсменам-єдиноборці бажано приймати вітамінно-мінеральні комплекси, протеїнові комплекси і загальні стимулятори.

   У висновку хотілося б сказати, що багато загальних стимулятори, які використовуються в бодібілдингу неприйнятні в бойових мистецтвах, так як другий значно збільшують серцеві пульс і дають величезне навантаження на серцево-судинну систему. Через це у спортсмена падає витривалість, з'являється задишка та інше. Тому необхідно вдумливо підходити до вибору спортивного харчування для себе і свого виду спорту.